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Re: IFRIC Draft Interpretation D23 Distributions of Non-cash Assets to Owners  

 

Dear Sirs, 

 

National Accounting Standards Board of Russia (NASB) appreciates the opportunity to submit 

comments on the IFRIC Draft Interpretation D23 Distributions of Non-cash Assets to Owners 

(hereinafter “the Draft”). NASB supports IFRIC’s activity to clarify accounting for distributions of 

non-cash assets to owners.  

We agrees that IAS 37 Provisions, Contingent Liabilities and Contingent Assets should be applied 

for accounting for liability for dividends payable both in cash and non-cash assets. However, NASB 

members believe that changes in the fair value of that liability should be recognized in profit or loss 

rather than as adjustments to initially recognized distributions of equity as proposed by IFRIC.  

NASB supports the proposal in the Draft that the difference between the carrying amount of the as-

sets to be distributed and the carrying amount of the dividend payable should be recognised in profit 

or loss. However NASB members believe that such difference should be recognized when the divi-

dend payable is declared rather than when it is settled. 

NASB does not agree with IFRIC’s proposal that existing requirements in IFRS 5 Non-current As-

sets Held for Sale and Discontinued Operations should be applied to non-current assets held for 

distribution to owners because NASB members believe that such accounting treatment gives rise to 

‘accounting mismatch’ that reduce the quality of information presented in financial statements. In-
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stead of that NASB would recommend to introduce in IFRS 5 the new category – ‘non-current as-

sets held for distribution’ together with specific requirements to measure assets in this category at 

their fair value through profit or loss. 

Please find our detailed answers to questions stated in Invitation to comment below. 

 

Question 1 - Specifying how an entity should measure a liability for a dividend payable (dividend 

payable) 

Paragraph 9 of the draft Interpretation proposes that an entity should measure a liability to dis-

tribute non-cash assets to its owners in accordance with IAS 37 Provisions, Contingent Liabilities 

and Contingent Assets. The IFRIC concluded that all dividends payable, regardless of the types of 

assets to be distributed, should be addressed by a single standard. Do you agree with the proposal? 

If not, do you agree that all dividends payable should be addressed by a single standard? Why? 

What alternative would you propose? 

 

NASB agrees with IFRIC’s conclusion that all dividends payable, regardless of the types of assets 

to be distributed, should be addressed by a single standard. NASB members also believe that it is 

appropriate to apply IAS 37 Provisions, Contingent Liabilities and Contingent Assets for account-

ing for liability for dividends payable both in cash and in non-cash assets. Therefore NASB sup-

ports IFRIC’s proposal to measure a liability for a dividends payable at the fair value of assets to be 

distributed both at the date of its initial recognition and at the end of each reporting periods or the 

date of settlement of the liability. However, NASB doubts that proposed requirement to recognise 

changes in the carrying amount of dividend payable after its initial recognition as adjustments to the 

amount of distribution is appropriate.  NASB members note that distribution of dividends is a spe-

cific act that is performed by the authorized body within the entity at a certain point of time. From 

this point of time the liability for a dividend payable is the same as all other liabilities recognized in 

the balance sheet and therefore all changes in its fair value should be recognized in profit or loss. 

Indeed, in the case of accounting treatment proposed by IFRIC the direct relationship between au-

thorized decision on distribution of assets and the amount of the profit to be distributed will be lost. 

In the view of NASB members that approach contradicts to the substance of the profit’s distribution 

transaction because amount of the distributed profit became independent from the decision of au-

thorized persons, i.e. the measurement of transaction is broke away from the transaction itself. They 

noted if proposed approach is appropriate then the changes in the fair value of accounts payable that 

arise from the changes in debtor’s creditability also should be recognised as adjustments to the 
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revenue recognized at the time of sales transaction rather than as decrease or increase in the bad 

debt expenses. Therefore NASB suggests recognizing changes in fair value of dividends payable in 

the profit or loss rather than as adjustments to distributions of equity that has been recognized ini-

tially. 

 

Question 2 - Specifying how any difference between the carrying amount of the assets distributed 

and the carrying amount of the dividend payable should be accounted for when an entity settles 

the dividend payable 

Paragraph 12 of the draft Interpretation proposes that, when the dividend payable is settled, any 

difference between the carrying amount of the assets distributed and the carrying amount of the 

dividend payable should be recognised in profit or loss. Paragraphs BC28–BC43 of the Basis for 

Conclusions explain the reasons for this proposal. The Basis for Conclusions also includes an al-

ternative view that the difference should be recognised directly in equity (see paragraph BC44). 

Which view do you support and why? 

 

NASB supports the proposal that the difference between the carrying amount of the assets to be dis-

tributed and the carrying amount of the dividend payable (being the fair value of the assets to be 

distributed) should be recognised in profit or loss. However NASB members believe that such dif-

ference should be recognized when the dividend payable is declared rather than when it is settled.  

NASB agrees that this difference represents accumulated unrealised gains resulted from holding of 

those assets by the entity before its disposal. At the same time NASB members are of the view that 

these gains become realized when the entity decides to distribute these assets as dividends to own-

ers rather than when it actually transfers assets to owners. In other words they believe that gain or 

loss should be recognized when liability for dividends payable arises rather than when it is settled. 

Indeed, the fact that liability for dividends payable is recognized at amount of fair value of assets to 

be distributed evidences that accumulated gain may be considered as realized. From then onward 

non-cash assets to be distributed changes their economic substance and becomes no more than 

mean of payment, i.e. start to play the role identical to cash assets. Therefore, in opinion of NASB 

members from the perspective of accrual basis of accounting it would be appropriate to recognise 

gain from disposal of asset to be distributed when it changes its economical substance, i.e. when 

dividends are declared but not paid. At that moment the assets designated for distribution should be 

reclassified into assets held for distribution that will be further measured at their fair value and the 

difference between the carrying amount of those assets and the carrying amount of the dividend 
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payable (i.e. the fair value of the same assets) should be recognized in the profit or loss. Subse-

quently both the assets and the liability should be measured in the balance sheet at amounts of as-

sets’ fair value with all changes in this fair value recognized in profit or loss. Therefore in future 

periods till the settlement of the liability the aggregated impact of changes in fair values of liability 

and related assets on profit or loss will be nil. In the view of NASB members such approach is more 

consistent with economical reality to be represented in the financial statements in the case of divi-

dends payable in non-cash assets. In order to realize alternative approach NASB would like to sug-

gest to introduce some changes in IFRS 5 Non-current Assets Held for Sale and Discontinued Op-

erations (see our proposals in answer to Question 3 below). 

 

Question 3 - Whether an entity should apply the requirements in IFRS 5 to non-current assets 

held for distribution to owners 

Part I. Both the Board and the IFRIC concluded that the requirements in IFRS 5 Non-current As-

sets Held for Sale and Discontinued Operations should be applied to non-current assets held for 

distribution to owners as well as to non-current assets held for sale (see paragraphs BC45–BC48 of 

the Basis for Conclusions).Do you agree that an entity should apply IFRS 5 to non-current assets 

that are held for distribution to owners? If not, why and what alternative would you propose?  

 

NASB does not agree that the existing requirements in IFRS 5 Non-current Assets Held for Sale 

and Discontinued Operations should be applied to non-current assets held for distribution to owners 

because such accounting treatment gives rise to ‘accounting mismatch’ that occurs as result of gains 

and losses on two items subject to the same fair value risk are not recognized consistently. In the 

case of non-cash distributions to owners we have an assets-backed liability that is measured at the 

fair value of these assets but assets themselves still being measured on another measurement base, 

although both an asset and liability are subject to the same fair value risk. Indeed IFRS 5 requires to 

measure non-current assets held for sale at their carrying amount or fair value less costs to sell (if 

latter lesser than carrying amount) but not at their fair value. NASB members believe that the most 

appropriate measurement basis for those assets would be their fair value as it will eliminate ac-

counting mismatch  occurred. Therefore they propose to introduce in IFRS 5 the new category – 

‘non-current assets held for distribution’ together with specific requirements to measure assets in 

this category at their fair value through profit or loss. As consequence it may also require to rename 

IFRS 5 Non-current Assets Held for Sale and Discontinued Operations to IFRS 5 Discontinued Op-

erations and Non-current Assets Held for Sale or Distribution. 



  
 стр. 5 из 6 

 
 

NASB members also would like to note that in many cases non-cash dividends are paid not in eas-

ily identifiable items of property, plant and equipment but in items of inventories that made-up from 

homogeneous group of similar assets. In such circumstances some difficulties with identification of 

assets to be distributed may arise. 

 

Part II. The Board noted that IFRS 5 requires an entity to classify a non-current asset as held for 

sale when the sale is highly probable and the entity is committed to a plan to sell (emphasis added). 

For assets held for distribution to owners, this raises the following three questions: 

(a) Should an entity apply IFRS 5 when it is committed to make a distribution or when it has an 

obligation to distribute the assets? 

(b) Do you think there is a difference between those dates? 

(c) If there is a difference between the dates and you think that an entity should apply IFRS 5 at 

the commitment date, what is the difference? What indicators should be included in IFRS 5 to 

help an entity to determine that date? 

 

As we have mentioned above NASB does not support proposal to apply current requirements in 

IFRS 5 to assets held for distribution to owners. Notwithstanding to that NASB members would 

like to present their answers to additional three questions stated in this part of the Invitation to 

comment that may be useful if Board decides to apply IFRS 5 as it is to the assets held for distribu-

tion:  

 

(a) If assets held for distribution to owners are considered in a manner similar to assets held for 

sale it is appropriate to apply IFRS 5 when entity  is committed to make a distribution rather 

than when it assume an obligation to distribute the assets. 

 

(b) We believe that there is a technical difference between the commitment date and date of as-

suming an obligation to distribute the assets to owners. The date of assuming an obligation 

is the date when liability is recognized in accordance with IAS 10 Events After the Balance 

Sheet Date, i.e. the date when dividends have been appropriately authorized and no longer at 

the discretion of the entity. The date of commitment may be more early date. For example at 

some date board of directors of the entity may decide to pay dividends in non-cash assets, 

however, this decision may be subject for further approval by the general meeting of share-
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holders at a later date. In such case an entity committed to distribute assets from the former 

date but it has an obligation to do that only from the latter date.  

 

(c) As we stated in (b) we believe that there is a difference between the commitment date and 

the date of assuming of obligation. In our view the commitment date is more appropriate 

from the perspective of existing requirements in IFRS 5 stated for assets held for sale. 

Hence, if Board decides to apply the same requirements also to assets held for distribution 

the assets should be reclassified in this category at the commitment date. We believe that an 

entity is committed to distribute assets to owners at the specific date if at that date:  

(i) the entity has documented decision to pay dividends in non-cash assets made by the 

relevant governing body of the entity that, however, is not sufficient for recognition of 

liability for dividend payments at that date;  

(ii) the assets to be distributed is available for immediate distribution to owners in their pre-

sent condition; and 

(iii) the entity has commenced activities for preparation to transfer assets to owners. 

 

 

Thank you for the opportunity to present our views. 

 

Yours sincerely, 

 
Mikhail Kiselev 

Chairman 

National Accounting Standards Board 


